Artifact

Dilancarkan pada 29 November 2018, Artifact merupakan sebuah permainan kad digital yang dibangunkan oleh Valve Corporation. Berkongsi dunia yang sama dengan Dota 2, permainan ini direka oleh Richard Channing Garfield yang terkenal dengan permainan Magic: The Gathering.

Permainan ini memfokuskan kepada pertarungan antara dua orang pemain di dalam talian dengan misi memusnahkan menara atau Ancient lawan. Memandangkan permainan ini berkongsikan alam semesta yang sama dengan Dota 2, ia meminjam pelbagai watak, item, peribudaya dan mekanik daripada permainan itu.

Tidak lama selepas ia dilancarkan Artifact kehilangan ramai pemain. Pada bulan Mac 2020, Valve memulakan beta tertutup bagi Artifact 2.0 (Foundry) iaitu rekaan semula permainan tersebut. Bagaimanapun, setahun selepas itu pada bulan MAc 2021, pembangun semula ini ditamatkan oleh Valve, mengakhiri hayat permainan tersebut.


Berita

Untuk berita terkini berkaitan dengan permainan Artifact, sila klik pada pautan ini.


Muat-turun Artifact

Artifact boleh dimuat-turun di laman Steam secara percuma. Ia boleh dimainkan pada sistem operasi Windows, Mac OS X dan Steam OS/Linux.